aktiveliv.dk

Arvicola terrestris – vandmus

Fylum: Chordata

Klasse: Mammalia

Ordre: Rodenta

Familie: Cricetidae

Vandmus, også nogle gange omtalt som vandrotter, bebor floder, vandløb og kanaler og er den største muslingeart, der findes på de britiske øer; de kan veje op til 350 g.

En vandmuss ører er mere afrundede, og den har en sløvere næse end en rotte. Et andet kendetegn er dens lodne hale; rotten har en skællende, næsten pelsløs hale.

Vandmus, Cromford Canal

Ratty, af Wind in the Willows berømmelse, var virkelig en vandmus. . Engang var disse dejlige væsner rigeligt i Storbritannien, men i de seneste år er antallet af vandmuslinger faldet betydeligt. Tab af levesteder og prædation af mink menes at have været nøglefaktorer i denne tilbagegang, og for et par år siden forudsagde The Vincent Wildlife Trust, at vandmus ville uddø fra England og Wales inden for et par år, hvis intet blev gjort for at forhindre det.

svømning med vandmus

Der bliver gjort noget, gudskelov. Bevaring og genopretning af levesteder er i gang, som en del af den nationale handlingsplan for biodiversitet, for at beskytte disse pragtfulde små gnavere. Miljøstyrelsen er hovedpartner i dette arbejde.

Vandmus på Andeukrudt

Vandmus er vegetarer, og de spiser græs, blomstrende planter (inkl. Ranunculus arter – se øverste billede) og anden in-stream og marginal vegetation.

Anerkendelser
Denne side indeholder billeder, der venligt er bidraget af Will Bown og Mark Ingham.

Hjælp os venligst: Hvis du har fundet denne information interessant og nyttig, kan du overveje at hjælpe med at holde First Nature online ved at give en lille donation til omkostningerne til webhosting og internet.

Enhver donation ud over de væsentlige driftsomkostninger vil hjælpe med at støtte bevaringsarbejdet i Plantlife, Rivers Trust og velgørende botaniske haver – ligesom forfatterens royalties og udgiverindtægter fra bøger af Pat og Sue.