aktiveliv.dk

Gulhalset mus

(Apodemus flavicollis)

Agil, opmærksom og sjældent set. Den gulhalsede mus findes kun i de modne og gamle skove i det sydlige Storbritannien. Den er altid på udkig efter rovdyr og kan akrobatisk springe i sikkerhed, når den er truet.

Hurtige fakta

Almindelige navne: gulhalset mus

Videnskabeligt navn: Apodemus flavicollis

Familie: Muridae

Habitat: moden og ældgammel skov

Kost: frø, nødder, frugt og hvirvelløse dyr

Rovdyr: ræve, væsler og ugler

Oprindelse: hjemmehørende

Hvordan ser gulhalsede mus ud?
Den gulhalsede mus har lysebrun pels med hvid underside og et bånd af gul pels om halsen, som gav arten dens navn. Den har også en lang hale og store øjne og ører for at hjælpe den med at opdage rovdyr.

Den kan forveksles med skovmusen, som mangler det gule bånd om halsen og er noget mindre. Disse forskelle er dog svære at få øje på uden nøje observation.

Hvad spiser gulhalsmus?
Gulhalsmus spiser en bred vifte af mad, inklusive insekter og andre hvirvelløse dyr, nødder, frø, frugt og løg.

Vidste du det?
Disse mus kan smide huden af deres hale for at undslippe angreb. Dette trick kan dog kun bruges én gang, da huden ikke vokser tilbage.

Hvordan yngler gulnakkede mus?
Ligesom de fleste gnavere, gulnakkede mus reproducere i en meget høj hastighed. En enkelt hun kan føde flere kuld på 2-11 unger i løbet af 12 måneder. Dette kompenserer for det faktum, at de fleste ikke vil leve længere end et år, hvor mange bliver byttedyr for rovdyr.

Vidste du det?
Gulhalsede mus er meget adrætte . De kan springe en meter op i luften for at undgå rovdyr.

Hvor bor gulhalsmus?
Gulhalsmus findes kun i det sydøstlige England, dele af Midlands og det sydlige og centrale Wales. De er afhængige af modne skovområder og bruger meget af deres tid på at fouragere i træer efter mad. Disse mus udvikler også omfattende hulesystemer, ofte bygget i trærødder og under dødt ved.

Tegn og plettips
Gulhalsede mus er nataktive og bevæger sig sjældent ind i åben, så din chance for at se en er ret lille. De begiver sig af og til ind i bygninger, især i vintermånederne.

Husmus eller markmus? En hurtig guide til typer af mus, mus og spidsmus i Storbritannien

Er du nysgerrig efter, hvilken mus eller mus, du så i din have eller ude på en gåtur? Eller tog din kat en ind, og du spekulerede på, hvad det var? Her er en hurtig guide til de mere almindelige mus, musmus og spidsmus i Storbritannien.

Vidste du det?
Den gulhalsede mus blev kun identificeret som en separat art fra skovmusen i 1834.

Trusler og bevaring
Arten er ikke bevaringsmæssigt bekymret, selvom tabet og skaden af modent og gammelt skovområde truer dens levesteder.

Det er blevet foreslået, at antallet af gulhalsede mus kan være stigende. Arten kan have gavn af klimaændringer, da varmere temperaturer betyder, at der er mere mad til rådighed.